Suszone Daktyle – zdrowa przekąska

Daktyle to jedne z najstarszych owoców uprawnych. Rosną na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Owoce te były podstawowym pożywieniem wielu kultur na przestrzeni dziejów, ponieważ zawierają cukry, białka i minerały, które sprawiają, że są zdrową przekąską o każdej porze dnia. Są również dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który jest korzystny dla osób z problemami trawiennymi, a także zawierają dużo żelaza. Daktyle występują w różnych odmianach, ale większość z nich można spożywać w postaci świeżej lub suszonej.  

Suszone daktyle

Suszone daktyle to pyszna i zdrowa przekąska. To najbardziej rozpowszechniony rodzaj daktyli, dostępny przez cały rok. Sprzedaje się je na kilogramy i zazwyczaj pakuje w plastikowe lub kartonowe pudełka. Przechowuje się je w słoikach, które chronią przed wilgocią i owadami, nie wpływając na ich smak ani konsystencję. daktyle suszone dostępne m.in. w Bee.pl  po otwarciu należy przechowywać w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce, ponieważ zawierają zbyt dużo wilgoci, aby mogły długo przetrwać w lodówce. Ich smak różni się w zależności od odmiany; niektóre mają wyczuwalną nutę słodyczy, inne są bardzo gorzkie (zwłaszcza jeśli są za bardzo dojrzałe). Używa się ich do dań gorących, takich jak gulasz, potraw smażonych, takich jak pączki i ciasta, dań mięsnych oraz deserów. Najlepsze w suszonych daktylach jest to, że zachowują słodycz świeżych daktyli, dzięki czemu stanowią doskonałą alternatywę dla rodzynek w wypiekach. Najlepszym sposobem spożywania suszonych daktyli jest spożywanie ich w całości (miękną w miarę namaczania w wodzie), a następnie rozdrabnianie. 

Wartości odżywcze suszonych daktyli

 – Są pełne błonnika pokarmowego, który wspomaga zdrowe trawienie. Rozpuszczalny błonnik zawarty w daktylach spowalnia również wchłanianie przez organizm cukru z innych pokarmów, co oznacza, że spożywanie tych odżywczych małych przekąsek po posiłkach może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi i zapewnić energię na cały dzień.

– Daktyle są bogate w potas, a także w ważne minerały, takie jak miedź, magnez, wapń i żelazo. Potas jest niezbędny dla wielu funkcji organizmu, w tym regulacji skurczów mięśni i zarządzania płynami w organizmie. Jest on szczególnie ważny dla kobiet w okresie rozrodczym.

– Są również bogate w witaminy A, B1 i B2 – wszystkie niezbędne witaminy, które pomagają w łagodzeniu stresu i poprawianiu jasności umysłu, a także wspomagają dobry wzrok i zdrowie kości.

Zalety spożywania daktyli

Oprócz wartości odżywczych daktyle mają wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu:

– Daktyle mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ponieważ zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki prowadzące do rozwoju nowotworów.

– Pomagają kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ zawierają potas, który jest pomocny w regulacji ciśnienia krwi.

– Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ponieważ ma niską zawartość tłuszczów nasyconych.

– Pomaga w trawieniu, ponieważ zawiera błonnik, który pomaga w rozkładzie pokarmu w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas i szybciej niż zwykle.

 – Pomaga spalać tłuszcz w organizmie poprzez pobudzenie metabolizmu i zwiększenie wydatku energetycznego poprzez wspieranie zdrowego wypróżniania.6 – Pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, ponieważ zawiera węglowodany, które można przekształcić w glukozę znacznie łatwiej niż tłuszcze czy białka.